Ilokeimon kivikummulla – Aleksis Kiven päivän aaton matinea 9.10.2023

Maanantaina 9.10.2023 klo 17.30–19.00 Lapinlahden sairaalan auditoriossa (Lapinlahdenpolku 8, Helsinki)

Aleksis Kivi, Ilokeimon kivikummulla. Runoversoja käsikirjoituksista. Toim. Sakari Katajamäki. ntamo 2023. 204 sivua. Kannen kuvat: Albert Edelfelt (Kansallisgalleria).

Aleksis Kiven päivän aaton matineassa julkaistaan runoantologia Ilokeimon kivikummulla. Runoversoja käsikirjoituksista (ntamo 2023). Sakari Katajamäen toimittaman kirjan kaikki runot pohjautuvat Kiven alkuperäisiin käsikirjoituksiin. Toisin kuin koskaan aiemmin runot on toimitettu varhaisimpien käsikirjoitusversioiden pohjalta ja niissä keskitytään kirjailijan kaikkein varhaisimpiin kynänjälkiin.

Antologiaan kootut säkeet päästävät lukijan lähemmäs Kiven teosten syntyhistoriaa ja tarjoavat siten hänestä uudenlaisen kuvan runoilijana. Varhaisten käsikirjoitusten runot hakevat vielä suuntaansa, ja musteeseen tallentuneissa säkeissä on hiomatonta kauneutta ja myöhemmin poishuuhtoutuneita yksityiskohtia. Monet käsikirjoitusten sanat, säkeet ja sommitelmat antavat uusia näkökulmia myös runojen vakiintuneiden versioiden tulkintaan.

Kirjahankkeen taustalla on Katajamäen toistakymmentä vuotta jatkunut tekstikriittinen tutkimus Aleksis Kiven käsikirjoitusten parissa.

Ohjelma

  • Kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäki avaa Aleksis Kiven runokäsikirjoitusten saloja ja kertoo Ilokeimon kivikummulla -antologian toimittamisesta
  • ”Sykähyttävimpiä kohtia Aleksi Kiven pitkistä eeppisistä runoista” – lausuntataiteilija Jukka-Pekka Miettinen lukee Kiven runoja
  • Keskustelua

Ohjelma kestää noin tunnin. Tilaisuudessa kirjaa on myös myytävänä.

Tilaisuuden järjestävät Aleksis Kiven Seura ja Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry. Kirjoja voi ostaa myös kustantaja ntamon verkkokaupasta.

Kuva: Maarit Laitinen.

Dosentti Sakari Katajamäki on kirjallisuudentutkija ja tekstikriitikko, joka vastaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa kriittisten editioiden toimittamisesta. Hän on tutkinut ja editoinut muun muassa Aleksis Kiven ja Lauri Viidan tuotantoa sekä toiminut Aleksis Kiven Seuran puheenjohtajana ja monissa muissa kirjallisuuden alan luottamustehtävissä.

Kuva: Erkki Pirtola

Lausuntataiteilija Jukka-Pekka Miettinen on lausunut Aleksis Kiven runoja jo vuodesta 1997. Hän päätyönään työskentelee Helsingin kaupungin palveluksessa varhaiskasvatuksen opettajana ja sivutoimenaan ylläpitää perustamaansa LEATEAtteria, joka on saanut nimensä Aleksis Kiven näytelmästä Lea. Hän on toiminut Suomen Lausujain Liiton hallituksessa keväästä 2022 alkaen.

RSS
Follow by Email
Instagram