Eskon puumerkki -palkinnon saaneen Jessikka Aron kiitospuhe Nurmijärvellä 10.10.2023

Arvoisa juhlaväki, Aleksis Kiven Seura, Nurmijärven kunta,


haluan kiittää teitä tämän tapahtuman järjestämisestä. Haluan erityisesti kiittää suuresta kunniasta ja vastaanotan myöntämänne Eskon puumerkki -palkinnon liikuttunein ja kiitollisin mielin.


Palkinto myönnetään ”Suomen kansalaiselle, joka on pidemmän ajan kuluessa tai ko. vuoden aikana osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskon luonteenpiirteitä, kuten aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä”.


Kaikkia näitä ominaisuuksia kysytään nykyään lähes jokaiselta, joka osallistuu julkiseen keskusteluun. Haastattelun antaminen, kirjan kirjoittaminen, uutisartikkelin julkaisu tai somepostauksen laatiminen saattaa aiheuttaa vihakampanjan ja rikosten uhriksi joutumisen.


Minä olen selvittänyt journalistisesti Venäjän somepropagandan kanavia ja vaikutuksia oikeisiin ihmisiin vuodesta 2014 alkaen. Yhäkin, yhdeksän vuotta myöhemmin, häiriköt yrittävät ohjata mielenkiintoani muualle ja mieluiten lopettaa asiasta kirjoittamiseni aiheuttamalla minulle jatkuvia epämukavuuden, pelon ja stressin tunteita.


Mutta paljon tärkeämmäksi kuin omat ikävät tunteeni, koen oman ihmisoikeuteni toimittaa yleisön saataville tietoa. Tietoa, jota yleisö haluaa kuulla, mutta Kreml epätoivoisesti haluaa salata. Se on myös yleisön ihmisoikeus: vastaanottaa tietoa ja mielipiteitä kenenkään häiritsemättä.


Tiedon levittäminen onnistuu suomalaisen sananvapauden turvin, suuren yleisön ja yhteiskunnan toimijoiden tuen avulla. Haastavista olosuhteista huolimatta jatkan edelleen Venäjän vaikutusoperaatioiden selvittämistä, niistä kirjoittamista ja yleisön kouluttamista vastustuskykyisemmäksi.


Kiitos Aleksis Kiven Seura, tuestanne. Teidän huomionosoituksenne auttaa jaksamaan häiriköintiä taas pitkän pätkää eteenpäin. Palkintonne tukee työtäni seuraavan, Venäjän terroristisesta hybridisodasta kertovan tietokirjani synnyttämisessä sen tärkeässä ja erittäin herkässä kirjoitusvaiheessa.


Haluan uskoa, että minun palkitsemiseni tuo iloa ja helpotusta myös monelle muulle työnsä takia häirityksi joutuneelle.


Kiitos.

Jessikka Aro. Kuva: Nelli Kivinen.