HIRMUISTA! IHANATA! – SEITSEMÄN VELJESTÄ NYT -KILPAILUN SATOA: toisen asteen opiskelijoiden sarja

Toisen asteen sarjasta palkintoraati on valinnut seuraavat voittajat: 

1. palkinto (500 e): Elli Eveliina Suhonen (Arkadian Yhteislyseo, Nurmijärvi): Veljekset luuhun ja vereen -näytelmän 1. näytös 

Näytelmäkäsikirjoituksen muotoon puettu tulkinta yllätti ja ilahdutti raatia omaleimaisuudellaan. Veljekset luuhun ja vereen -näytelmän 1. näytös on hallittu ja viimeistelty kokonaisuus, jossa metatason kommentaari sekä romaanista että nykyajasta kulkee mukana veljesten matkassa näyttämön halki. Teksti on helppo kuvitella tuotavaksi teatterilavalle, ja tulkinta kerrassaan tempaa mukaansa.

2. palkinto (300 e): Joonatan Pekola, Nico Lehtinen, Benjamin Hirvensalo, Petra Repo, Anttu Pitkälä, Rene Malmstrom ja Eetu Hellman (Kallion lukio, Mäntsälän lukio, Haukiputaan ammattikoulu, Lahden lyseo, Keuda [Kerava]): 7 broidia -video

Katso kilpailutyö klikkaamalla ylhäältä

7 broidia -videoteos herättää katsojassa kaipuun idylliseen, kansantarinoiden kautta itsestään sukupolvesta toiseen muistuttavaan agraarisuomen aikaan. Aikaan, jolloin koko suku viljeli samaa maalaikkua ja söi samaa pettuleipää vauvasta vaariin. Modernista ajasta muistuttavalla työn formaatilla, videolla, on kuitenkin tavanomaista suurempi merkitys – suomalaisen kansan klassinen kuvaus ei jää ainoastaan kellertyneitä papereita tutkivien tehtäväksi, vaan uusi sukupolvi jatkaa edellisen sarkaa, ainoastaan uusilla työvälineillä.

3. palkinto (200 e): Aleksi Lokki (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu): Onnellisuuden vastakohdat -essee

Hyvin kypsä ja koherentti Onnellisuuden vastakohdat -essee käsittelee Oravan laulua ja Sydämeni laulua analyyttisesti, mutta lähentelee itsessäänkin sanavalintojensa laajuuden ja osuvuuden ansiosta kaunokirjallista nautintoa. Loppua kohden teksti siirtyy Kiven runojen käsittelystä kohti kirjoittajan omia ajatuksia, joista välittyy ikkuna hänen maailmankuvaansa, jota mielellään seuraisi useammassakin esseessä.

Kunniamaininnat:

Palkintoraati myöntää toisen asteen sarjan kunniamaininnat Arttu Nevalan (Madetojan musiikkilukio, Oulu) Kolme ja puoli veljestä -tarinalle ja Viivia Pohjavuoren (Kaurialan lukio, Hämeenlinna) pohtivalle tekstille Ne oikeasti hyvät syyt rakastua Seitsemään veljekseen.

Arttu Nevalan humoristinen kirjoitus pendelöi oivaltavasti nykyajan ja menneisyyden välillä. Näin hän saa Kiven veljekset pohtimaan omaa olemustaan ja hämmästelemään pleikkaria, sähkösaunaa ja muita tulevaisuuden ihmeitä. Viivia Pohjavuori kuvaa tekstissään vähitellen kehittyvää lukuharrastustaan, joka alkaa koiraveljeksistä ja päätyy Seitsemää veljestä tutkivaan lukutapaan. Rikas kilpailutyö osoittaa laajaa Aleksis Kiven tuntemusta ja hyödyntää hauskasti kirjailijan kielellistä väripalettia.

Aleksis Kiven Seura onnittelee voittajia ja kaikkia kunniamaininnan saaneita!

Suomen Kulttuurirahasto on tukenut Aleksis Kiven Seuraa Seitsemän veljestä 150-juhlavuoden järjestelyissä.

RSS
Follow by Email
Instagram