Aleksis Kivi -laatta Forumin kauppakeskukseen

Tiistaina aamupäivällä 23.2. Forumin kauppakeskuksessa vietettiin juhlava hetki, kun Aleksis Kiven uusi muistolaatta kiinnitettiin paikalleen.

Helsingin keskustassa sijaitsevan Forumin kauppakeskuksen paikalla oli 1800-luvulla teurastaja J. W. Wareliuksen talo, jossa Aleksis Kivi oli ystävänsä Edvard Salomonssonin kanssa vuokralaisena 1859-1860. Aleksis, tuolloin vielä ylioppilas Stenvall, oli kirjoittautunut yliopistoon 1859 maalikuussa. Hän kuunteli syksyllä Fredrik Cygnaeuksen luentoja ”draamallisesta runotaiteesta” ja 1700-luvun kirjallisuudesta sekä Elias Lönnrotin luentoja Kalevalasta. Tämä osaltaan innoitti häntä kirjoittamaan runomuotoisen ”Kullervo”-näytelmän, jonka Suomalaisen Kirjallisuuden Seura palkitsi seuraavana vuonna, jolloin myös ilmestyivät kirjailijaksi aikovan Aleksis Kiven ensimmäiset runot Mansikoita ja Mustikoita albumissa.
Alunperin Aleksis Stenvallin piti valmistua papiksi.

Aleksis Kivi asui Wareliuksen vuokralaisena myös kirjailijanuransa läpimurtovuonna 1865, jolloin hän voitti Fredrik Cygnaeuksen tuen ansiosta Nummisuutareillaan ensimmäisen kirjallisuutemme valtionpalkinnon vaikka kilpailussa oli mukana J. L. Runeberg näytelmällään ”Kungarne på Salamis” ja August Ahlqvist ”Säkenillään”. Nummisuutarien voittoa Kivi juhli ystäviensä kanssa Wareliuksen talon asunnossaan, mukana juhlissa myös Kaarlo Bergbom, Suomalaisen Teatterin tuleva perustaja.

Aleksis Kiven elämässä Wareliuksen talo on ollut aivan erityisessä asemassa. Siellä olikin jo vanhan Forumin aikoina kivinen muistolaatta, joka kuitenkin on kadonnut. Nyt on kauppakeskus Aleksis Kiven Seuran aloitteesta hankkinut ja kiinnittänyt uuden komean messinkilaatan kauppakeskuksen Simonkadun puoleisen sisäänkäynnin tuloaulaan.

Forumin kauppakeskuksen ja Aleksis Kiven Seuran edustajat juhlistivat uutta laattaa kahvituokiolla, vilkkaalla keskustelulla ja valokuvalla, jossa vasemmalta kauppakeskusjohtaja Lars Eklundh, Aleksis Kiven Seuran varapuheenjohtaja Esko Rahikainen, puheenjohtaja Sakari Katajamäki sekä kauppakeskuksen isännöitsijä Håkan Nyman. Kuva: Lilli Earl.
Forumin kauppakeskuksen ja Aleksis Kiven Seuran edustajat juhlistivat uutta laattaa kahvituokiolla, vilkkaalla keskustelulla ja valokuvalla, jossa vasemmalta kauppakeskusjohtaja Lars Eklundh, Aleksis Kiven Seuran varapuheenjohtaja Esko Rahikainen, puheenjohtaja Sakari Katajamäki sekä kauppakeskuksen isännöitsijä Håkan Nyman.
Kuva: Lilli Earl.